Vi zamišljate, mi sprovodimo u delo. Majstor Zoltan unosi boje u vaš život.

  • 062/9710824

    majstorzoltan@gmail.com

  • Stevana Mokranjca 14

    Novi Sad, Srbija

  • Pon - Pet 8:00 - 20:00

    Subota - 08:00 - 16:00

Tapete

Tapete danas na tržištu postoje u najrazličitijim materijalima, strukturama i bojama. Ovde donosimo kratki pregled najznačajnijih modela.Savremene je tapete moguće podeliti u tri glavne grupe: papirne, tapete od umjetnog materijala i tekstilne tapete. Normalno da su tapete od umjetnih materijala i najotpornije.

Papirne tapete manje su otporne na oštećenja. Ponuda tapeta iznimno je velika i ona seže od jeftinijih papirnih tapeta do visokovrednih i plemenitih svilenih tapeta.

Podtapete ili tapetne podloge

Bele podtapete su beli papir koji služi kao podloga za nanošenje premaza. Obojene podtapete služe kao podloga za postavljanje visokovrednih tapeta.

Podtapete s ojačanom zadnjom stranom su teške bele podtapete s ojačanim slojem koje su uglavnom pogodne za postavljanje na neravne podloge.Podtapete od stiropora izoliraju i zaštićuju zidove od kondenzirane vodene pare i izravnavaju neravnu podlogu pre postavljanja tapeta.

obicne tapete

Tapete

Obične tapete su papirne tapete s oslikanim uzorcima i bojama; cijenom vrlo povoljne, nisu jako otporne na oštećenja.Tapete s otiskom su tapete sa otisnutom strukturiranom površinom i različitim obrascima, pogodne su za nanošenje premaza boje.

Hrapave tapete postoje u različitim debljinama, pogodne su za kasnije nanošenje premaza boje, u stanju su poravnati manje neravnine na zidu, sastoje se od dva papirna sloja i jednog strukturiranog sloja drvenih vlakana.

Reljefne tapete mogu dobro izravnavati neravne podloge, pogodne su nanošenje premaza boje, odlikuju se velikim mnoštvom uzoraka. Velurne tapete su vrsta tekstilnih tapeta, baršunaste površine, zahtevaju pažljivo rukovanje tokom postavljanja kako lepak za tapete ne bi dospeo na površinu, čvrste su i otporne na oštećenja i nakon postavljanja jednostavne su za održavanje i čišćenje.

fototapete

Stakleno vlakno – staklena vlakna se obrađuju na temperaturi od 1400°, od njih se izrađuje materijal s različitim strukturama i na koji se može nanositi premaz, ova vlakna imaju vrlo visoku upotrebnu vrednost, može ih se na zid nanositi u tkz. ”suvom postupku lepljenja”, a to znači da se lepak može nanositi samo na zid (nije potrebno nanositi lepak na staklena vlakna) a staklena vlakna onda lepiti preko takve podloge.

Staklena vlakna su vrlo čvrst materijal, nisu zapaljiva, propuštaju vodenu paru, otporna su na habanje, jednostavna su za održavanje i dugog su veka trajanja. Rubne vrpce i ukrasi – uske vrpce za tapete, uglavnom se nalaze u rolnama i kao takve se i postavljaju na rubne dijelove, naglašavaju zidove, prozore i vrata tako što međusobno izdvajaju pojedine površine ili pojedine ”staze” tapeta ili omogućavaju prelaze između boja i uzoraka na zidovima.

Post your comments here

Your email address will not be published. Required fields are marked *