Vi zamišljate, mi sprovodimo u delo. Majstor Zoltan unosi boje u vaš život.

 • 062/9710824

  majstorzoltan@gmail.com

 • Stevana Mokranjca 14

  Novi Sad, Srbija

 • Pon - Pet 8:00 - 20:00

  Subota - 08:00 - 16:00

Uradi sama – ombre zidovi

Ko kaže da zidovi moraju biti dosadni?

ombre zidovi

Ombre (prelijevanje boje iz svjetlije u tamniju nijansu, ili obrnuto) je popularan već nekoliko sezona – što na kosi, na noktima, odjeći, što na zidovima u vašem domu, i upravo o bojanju zidova mi ovog puta govorimo.

Nakon nasumičnog čeprkanja po Pinterestu naišla sam na sliku koja korak po korak objašnjava kako napraviti predivan zelenkasto tirkizan ombre zid , pa sam tehniku bojenja odlučila i podijeliti sa svima vama, koji još možda niste naišli na nešto ovakvo.

Šta vam je potrebno?

Odaberite tri boje odnosno tri nijanse iste boje – svijetlu, srednju i tamnu nijansu. Nemojte dodavati još više boja jer ćete si samo bespotrebno zakomplicirati život.

Nabavite boju na bazi ulja (uljanu boju) jer se dulje suši, pa ćete imati više vremena za miješanje i blendanje između prijelaza iz nijanse u nijansu.

Kod odabira boje pokušajte nabaviti boje iz iste palete, i pripazite da razlika između njih nije prevelika – jer će vam onda biti puno teže blendati boje.

ombre zidovi1

Kako napraviti ombre zid?

Pravi trik kod ombre bojanja zidova je napraviti još dvije dodatne mješavine boje – miješajući najsvjetliju nijansu sa srednjom i srednju nijansu sa najtamnijom. Ta boje će vam pomoći da što neprimjetnije povežete sve u jednu cjelinu koja se prelijeva iz najsvjetlije u najtamniju.

Na zidu tankom ljepljivom trakom ili olovkom naznačite vodoravna područja u koja ide svaka nijansa. Od gore prema dolje to bi trebalo izgledati ovako:

 • najsvjetlija nijansa

 • svijetla + srednja nijansa = srednja nijansa br. 2

 • srednja nijansa

 • srednja + tamna nijansa = tamna nijansa br. 2

 • tamna nijansa

Preporučujemo da zid ne bojite cijeli odjedanput, već da ga podijelite na nekoliko manjih okomitih područja (jer ćete tako lakše i brže moći sve blendati). Sada se možete baciti na bojanje. Za početak po želji možete sa najsvjetlijom nijansom ili obojiti cijeli zid (sva vodoravna područja) – ili naprosto ići boju po boju, po vodoravnim područjima.

Ako ste se odlučili nanositi boju po boju – krenite od gore prema dolje, pa nanesite sve navedene nijanse boje na zid onako kako smo gore napisali. Kad ste sve nijanse nanijeli, što brže možete, dok vam je boja još suha, uzmite suhi čisti plosnati kist i počnite blendati linije gdje se susreću različite nijanse (a možda ćete morati usput dodavati i miješane nijanse kako bi prijelaz bio što manje vidljiv). Dok je zid još mokar prijelaze možete osvježiti vodom (koristite bočicu s prskalicom) – pošpricajte malo vode i nastavite kistom miješati nijanse na prijelazima.

Ako vidite da vam kistom baš i ne ide blendanje – isprobajte isto sa suhim valjkom za bojanje ili pak za zanimljiv efekt – velikom prirodnom morskom spužvom (prethodno navlaženom).

izvor:majstorzoltan.com