Vi zamišljate, mi sprovodimo u delo. Majstor Zoltan unosi boje u vaš život.

  • 062/9710824

    majstorzoltan@gmail.com

  • Stevana Mokranjca 14

    Novi Sad, Srbija

  • Pon - Pet 8:00 - 20:00

    Subota - 08:00 - 16:00

Uredjenje podkrovlja – Kako urediti podkrovlje

Podkrovlje je veoma interesantan prostor za stanovanje, posebno za one koji žele stambeni prostor koji je drugačiji i originalniji u odnosu na standardno uredjenje stana. Mi ćemo pokušati da vam pomognemo sa nekim idejama o tome kako urediti podkrovljeUredjenje podkrovlja predstavlja veliki izazov i veoma je zahtevno ali u isto vreme pruža veliko zadovoljstvo jer za razliku od ravnih stropova i krovova ovde se dobija poseban karakter i izražaj. To omogućuju krovne površine koje daju jednu dinamiku prostora.Ono što još odlikuje podkorvlja su krovni prozori sa kojima je prostor bolje osvetljen nego kod standardnih vertikalnih prozora. Pošto krovni prozori imaju odredjeni nagib to jest kut u odnosu na prirodnu svetlost nastaje igra svetslosti i sena što daje izuzetnu atraktivnost i posebni efekat čak i kada nema puno nameštaja. Šta je ono na šta trebate obratiti pažnju kada radite uredjenje podkrovlja.

Attic-Bedroom-Ideas-Paint

Kako srediti podkrovlje – visoko podkrovlje i nisko podkrovlje

 

U ovom smislu postoje dve mogućnosti: visoko podkrovlje i nisko podkrovlje. Pri tome uzmite u obzir da svaki prostor koji ima takozvano nisko podkrovlje i koji je niži od 100 cm, može se upotrebiti jedino kao ostava jer praktično ne može biti druga vrsta prostorije. Ali kada imamo kose zidove onda na ovako niske delove se mogu postaviti niski ormari. Niski delovi podkrovlja se mogu urediti i kao prostor za relaksiranje sa masažnom foteljom ili ležaljkom. Ovde se takodje mogu postaviti police za knjige kao i uredjaji za slušanje muzike i gledanje filmova. Sve ovo može izgledati veoma atraktivno. Sledeće ideje za uredjenje potkrovlja mogu da vam pomognu da otkrijete kako urediti niskopotkrovlje. Posebno obratite pažnju na visinu zida ispod kosih krovnih površina. Delovi podkrovlja koji su niži od 170 cm, pogodni su da se u njima uklopi krevet ili garnitura za sedenje kao i neki elementi na temu kako urediti kuhinju. Ovi delovi koje može da ima nisko podkrovlje nisu pogodni za hodnike, pogledajte usput kako urediti hodnik. To su niske zone gde su za uredjenje potkrovlja ideje sledeće: ako je dnevni boravak onda kao što smo već napomenuli može da se postavi garnitura za sedenje. Pri tome je poželjno postaviti garnituru dovoljno daleko od kosog zida da bi zona pri ustajanju bila najmanje 200 cm da se ne bi remetila funkcionalnost. Ako se sredjivanje podkrovlja  odnosi na uredjenje kupatila onda su niske zone gde se spušta kosi zid prema niskom zidu,  pogodne za wc školjku kao i za kadu. Prilaz kade bi trebao imati veću visinu za slobodno kretanje. Niže zone su pogodne za postavljanje kreveta a visoke zone  za ormare. Radni stol se može postaviti pored niskog zida ispod kosog zida, paralelno ili okomito. Ako je u tom delu zid visok 110 cm, onda bi i radna stolica trebalo da bude udaljena oko 110 cm od zida radi nesmetanog ustajanja.
Pošto je potrebno da nameštaj bude prilagodjen kako za visoko podkrovlje tako i za nisko podkrovlje, možda je najpraktičnija izrada nameštaja po meri.

Sredjivanje podkrovlja  – krovna konstrukcija

Za sredjivanje podkrovlja  je veoma bitno stanje krovne konstrukcije. Za podkrovlje izolacija je jedna od osnovnih stvari. Potreban je dobra toplotna kao i zvučna izolacija jer će to uticati na potrošnju energije za grejanje u toku zime. Ali koliko god bila kvalitetna podkorovlje izolacija uvek će preko leta biti malo toplije a preko zime malo hladnije nego u klasičnim stanovima. Zbog toga se preporučuje da se odmah nabavi klima uredjaj.

attic-living-space-ideas-718x583

Uredjenje potkrovlja ideje – krovni prozori

Krovni prozori su ono što posebno daje atraktivnost podkrovlju.Krovni prozori su često na većoj visini pa se zbog toga može preporučiti da se urade sa električnim upravljanjem ili sa senzorima. Na taj način je moguće njihovo otvaranje i zatvaranje na delovima koji nisu lako dostupni. Savremena tehnologija omogućuje da se putem senzora detektuje kiša ili padavine i da se krovni prozori u tom slučaju automatski zatvore kada vi niste kod kuće. I pored atraktivnog izgleda koji pružajukrovni prozori, poželjno je imati barem jedan prozor na zidu jer ako je pogled isključivo u nebu može da postane monoton.

Kako srediti podkrovlje spušteni plafoni

Ako je velika kosina zida ili ako je krov veoma visok onda to možete ublažiti sa spuštenim plafonom od gips kartona. Sa time bi rešili stvar ako ne želite da drvene grede budu vidljive ali bi takodje imali uštedu na grejanju. Osim toga ako imate nedostatak prirodnog svetla, na spuštenom plafonu možete ugraditi halogene svetiljke.
Ali kada razmišljate
kako urediti nisko potkrovlje, onda spušteni plafoni nisu tako dobro rešenje jer dodatno smanjuju ionako mali prostor. Da bi nisko podkrovlje vizuelno učinili da izgleda veće, možete staviti tapete sa vertikalnim prugama ili sa lamperijom ali tako da daščice budu vertikalno.

izvor:uredjenje enterijera