Vi zamišljate, mi sprovodimo u delo. Majstor Zoltan unosi boje u vaš život.

  • 062/9710824

    majstorzoltan@gmail.com

  • Stevana Mokranjca 14

    Novi Sad, Srbija

  • Pon - Pet 8:00 - 20:00

    Subota - 08:00 - 16:00

Kada je pravo vreme za krečenje

Kada je pravo vreme za krečenje

Kada ste poslednji put krečili stan? Sećate li se? Ili je to bilo toliko davno da se više ni ne sećate koje su vam boje zidovi zapravo bili?

Možda je baš sada pravo vreme za razmišljanje o tome da li biste uskoro mogli osvežiti svoj životni prostor novom bojom zidova. Postoji nekoliko pokazatelja koji vam ukazuju na to da li je vreme za krečenje, a ovo su neki od njih.


#1: Nekoliko godina nakon prethodnog krečenja

Što smo stariji, čini nam se kao da vreme brže prolazi. Zato se mnogima desi da krečenje često smetnu s uma ukoliko za njim nema neke potrebe, te tako prođu godine između dva krečenja.

Kada je pravo vreme za krečenje 2
Boja koja je toliko stara da se kruni jasno govori da je vreme za krečenje

Stoga razmislite: koliko je vremena prošlo od prethodnog krečenja? Ukoliko ne možete da se setite, ili je prošlo toliko godina da ne smete to ni da izustite, pravo je vreme za novo krečenje.


#2: Kada zidovi potamne od pušenja

Domove u kojima se puši trebalo bi češće krečiti – bar prostorije koje su izložene duvanskom dimu.

Kada je pravo vreme za krečenje 3
Umesto odabira tamnih boja s nadom da će se mrlje od duvanskog dima manje primećivati, bolje je odlučiti se za antinikotinske boje

Tamnije boje zidova nisu ništa manje podložne žućkastim flekama od dima, tako da bi zapravo bilo bolje odlučiti se za antinikotinske boje. One su posebno razvijene da ne reaguju s česticama prisutnim u duvanskom dimu, te će na taj način zidovi duže ostati sveži.


#3: Nakon većih popravki u stanu

Činjenica je da nam se svima s vremena na vreme dese neke veće popravke u stanu.

Možda je stradao bojler, a nameštanje novog oštetilo zid; možda smo unosili novi nameštaj u stan i izgrebali zidove u hodniku; možda su deca porasla i za njima po zidovima ostali dekorativni radovi iz perioda dok su još učili da drže olovke.

Kada je pravo vreme za krečenje 1
Oštećeni zidovi pravi su signal da je vreme za novo krečenje

Šta god da je dovelo do oštećenja zidova ili boje, ili ako su neka oštećenja dovoljno velika da morate da ih maskirate razmeštanjem nameštaja, to je pravo vreme za novo krečenje.


#4: Kada imate problema s vlagom

Kupatilo i kuhinja su prostorije u kojima je vlaga svakodnevna pojava. Zato bi ih trebalo krečiti češće od ostatka doma.

Kada je pravo vreme za krečenje 4
Kupatilo i kuhinja su podložni skupljanju vlage, te bi ih trebalo krečiti češće nego ostatak doma

Takođe, postoje posebne tehnike isušivanja prostora i premazi koji će bar na neko vreme sprečiti ponovni prodor vlage u zidove, te će vam nešto od toga sigurno pomoći da u posebno vlažnom prostoru produžite vreme između dva krečenja.


#5: Kada nađete molera

Činjenica koju nikako ne treba zanemariti jeste da je sve manje majstora poput stolara, keramičara, molera. Dodajmo na to i činjenicu da je među njima još teže naći kvalitetne majstore, i da je potražnja za njima u gradovima sve veća. Zato su dobri moleri rezervisani nedeljama unapred, a često neće imati vremena ni da dođu da pogledaju vaš stan pre nego što završe posao koji trenutno rade.

Imajte to na umu kad razmišljate o krečenju stana, jer ćete možda morati da se strpite dok ne nađete dostupnog molera, i da ga rezervišete nedeljama ili mesecima unapred.


#6: Kada očekujete prinovu

Ima li radosnijeg događaja u životu od prinove u porodici? Beba će vam izmeniti život naglavačke i posvetićete joj sve svoje vreme, te narednih nekoliko godina sigurno nećete imati vremena ni za razmišljanje o renoviranju, a još manje o sprovođenju istog u delo.

Kada je pravo vreme za krečenje 5
Spremite se za dolazak novog člana porodice tako što ćete okrečiti ceo stan, a dnevni boravak pretvoriti u novu oazu mira

Zato je idealno vreme za krečenje dok se pripremate na dolazak novog člana porodice. Naša je preporuka da to uradite bar 3-4 meseca ranije, kako bi svi mirisi mogli da nestanu, i kako biste vi sami imali dovoljno vremena za naknadne popravke i prilagođavanja, izmene i dodatne radove, a nakon toga i za zasluženi odmor i uživanje.


#7: Kada želite promenu

Nekada ćete jednostavno sami osetiti da je došlo vreme za krečenje, jer će promena boje zidova biti baš promena koja vam je potrebna u životu.

Možda želite da isprobate neki novi trend ili dekorativnu tehniku; možda želite da osvežite prostor i udahnete mu novi život; ili vam je jednostavno dosadila boja koju imate.

Kada je pravo vreme za krečenje 6
Možda je i kod vas upravo sada pravo vreme za novi izgled zidova. Dekorativne tehnike su sve popularnije.

Šta god da je u pitanju, zašto da ne? Razmislite koja bi boja bila idealna za vaše zidove, pronađite majstora, zakažite termin, i unesite nove boje u svoj život!

~
Prijatan i svež ambijent doprinosi kvalitetnijem životu, a lepi, uredni i čisti zidovi čine da se osećamo prijatno u životnom prostoru. Krečenje stana spada u veće zahvate, koji nisu ni jeftini ni kratkotrajni. Baš zato ih ne bi trebalo odlagati niti zapostavljati, da ne bi trajali duže nego što je potrebno. Zbog toga razmislite o tome kada ste poslednji put krečili, i, ako je vreme za novo krečenje, nemojte oklevati – pozovite molera što pre.

Post your comments here

Your email address will not be published. Required fields are marked *