Vi zamišljate, mi sprovodimo u delo. Majstor Zoltan unosi boje u vaš život.

  • 062/9710824

    majstorzoltan@gmail.com

  • Stevana Mokranjca 14

    Novi Sad, Srbija

  • Pon - Pet 8:00 - 20:00

    Subota - 08:00 - 16:00

Kako odabrati pravu boju za zidove

Kako odabrati pravu boju za zidove

Kada dođe vreme za krečenje, mnogi se pitaju koja je najbolja boja za zidove ili kako odabrati savršenu boju zida. Zato vam nudimo savete i preporuke šta uzeti u obzir kada krečite stan ili kuću kako biste svojim zidovima bili zadovoljni.

Nemojte čekati da radovi otpočnu, već se odlučite za boju i na vreme isplanirajte izmene koje želite da unesete u svoj dom

Prošlo je nekoliko godina od poslednjeg krečenja, i rešili ste da osvežite svoj stan tako što ćete promeniti boje zidova. Ali, niste sigurni da li da zadržite postojeće boje, da li da oslušnete trendove (naročito po društvenim mrežama, koje nude mnoštvo ideja i saveta), da li da poslušate prijatelje ili čak majstora, ili da nastavite da tragate za inspiracijom dok vam ne sine nešto pametno.

Iako odluka nije laka, postoji nekoliko aspekata koje treba imati na umu. Ovo su neki od njih.


#1: Razmotrite stanje zidova

U zavisnosti od toga kada su zidovi poslednji put okrečeni zavisi i stanje u kome su sada. To je prvi korak koji morate uzeti u obzir prilikom odluke o novom krečenju.

Da li želite samo krečenje ili dekorativne radove? Da li su potrebni pripremni radovi poput skidanja tapeta, gletovanja, uklanjanja stare boje, armiranja starih zidova pomoću mrežice i lepka, ili postavljanja ukrasnih ploča ili lajsni?

Razmislite u kakvom su stanju zidovi i da li će vam biti potrebni dodatni radovi pre novog krečenja

Dakle, ukoliko su potrebni neki dodatni radovi, to će delimično odložiti novo krečenje, ali istovremeno garantuje da će kasnije zidovi biti u mnogo boljem stanju.
S druge strane, ako su zidovi neoštećeni i ne zahtevaju nikakve pripremne radove, na vama je samo da razmislite o bojama i da osmislite novi koncept u kome ćete uživati kad se radovi završe.


#2: Količina prirodne svetlosti

Druga stavka koju obavezno treba razmotriti jeste količina prirodne svetlosti koja dopire u prostoriju, jer ona najviše utiče na boju koja se vidi na zidu. Zato boje uvek treba birati na dnevnom svetlu – tada vidimo njihovu najprirodniju nijansu.

Pored toga, s veštačkim osvetljenjem treba biti izuzetno pažljiv, da se ne bi desilo da se boja zida drastično promeni kada je svetlo uključeno.

O ovome uvek treba unapred porazgovarati s molerom koji će vam krečiti zid, jer će vam sigurno dati dobre savete.


#3: Imajte na umu namenu prostora

Namena prostora koji renovirate najviše utiče na same boje.

Recimo, za stambeni prostor bi trebalo izabrati prijatne, blage nijanse boja koje će vas opustiti i boravak kod kuće učiniti prijatnim i umirujućim; dok krečenje poslovnog prostora dopušta kreativnost i kombinacije boja koje nisu uobičajene za svakodnevni život, poput crne, sive, crvene, jarkožute, narandžaste, oker, tirkizne, i sl.

Boje koje su nekad bile nezamislive za životni prostor, poput crne, sive, teget, crvene ili oker, poslednjih godina sve su popularnije

Boje koje su poslednjih godina stekle popularnost, poput ekoloških, akrilnih, vodoperivih, i boja protiv buđi i antinikotinskih boja, vrlo se lako prilagođavaju svim namenama i nude veliki raspon nijansi, te ukoliko se odlučite za neku od njih, sigurno ćete pronaći boju koju ste zamislili.


#4: Uzmite u obzir nameštaj

Stavka koju nekad imamo tendenciju da zaboravimo jeste nameštaj koji će se u prostoriji nalaziti nakon krečenja.

Naime, kada u prostoriju vraćate nameštaj koji se u njoj nalazio i pre krečenja, to je dobra smernica koju paletu boja imate na raspolaganju, bez obzira na to da li ćete koristiti svoj postojeći nameštaj ili kupiti nov.

Nameštaj koji vraćate u prostoriju može vam biti glavna smernica za odabir novih boja za zidove

Ukoliko se radi o prirodnim, zemljanim nijansama nameštaja, zidovi bi trebalo da budu komplementarni s njim da bi se stvorio osećaj kontinuiteta i mira.

S druge strane, ako će nameštaj biti jarkih boja, zidovi bi trebalo da budu neutralni, kako bi se prostor umirio i postao ugodan za boravak.

Uvek treba imati na umu i to da, ako se odlučite za neobične, intenzivne nijanse boja za zidove, može vam delovati da ste potpuno promašili – dok ne unesete nameštaj, a da se onda ceo prostor stopi u vrlo prijatan ambijent.


#5: Pitajte buduće stanare

Na kraju krajeva, najbitnije je znati kome je namenjen prostor koji krečite.

Da li će to biti vaša spavaća soba, da li hodnik, kupatilo, ili dečja spavaća soba, važno je uzeti u obzir i želje onih koji će tu provoditi najviše vremena.

Da li prostor može promeniti namenu bez ponovnog krečenja?

Nekad nije loše uzeti u obzir moguću prenamenu prostora u budućnosti, tj. da li će biti moguće da zidovi ostanu iste boje a da se namena prostorije promeni – recimo, da li je dečju sobu moguće pretvoriti u radnu kada deca napuste porodično gnezdo.


Krečenje stana ili kuće svakako nije mali poduhvat. Osim ulaganja vremena i novca, zahteva i dosta razmišljanja. Kada imate prave smernice, planiranje je znatno lakše. Najbitnije je znati u kakvom su stanju zidovi, kakav će se nameštaj naći u prostoriji, čemu je prostorija namenjena, ali i želje onih koji će tu boraviti.


I, šta čekate? Koje ste boje odabrali? Imate li još nedoumica? Slobodno nam se obratite za savet i preporuku.

Post your comments here

Your email address will not be published. Required fields are marked *