Vi zamišljate, mi sprovodimo u delo. Majstor Zoltan unosi boje u vaš život.

  • 062/9710824

    majstorzoltan@gmail.com

  • Stevana Mokranjca 14

    Novi Sad, Srbija

  • Pon - Pet 8:00 - 20:00

    Subota - 08:00 - 16:00

Kako prepoznati kvalitetnog molera

Kako prepoznati kvalitetnog molera

Kada treba da se odlučite za molera kome ćete poveriti radove tokom renoviranja stana, sigurno ćete se zapitati kako prepoznati kvalitetnog majstora. Postoji nekoliko smernica koje bi trebalo da vam budu od pomoći, a ovo su neke od njih.

#1: Dobra komunikacija

Kao s mnogim stvarima u životu, dobra komunikacija je ključ uspeha. Zbog toga je dobro pronaći majstora s kojim komunikacija teče bolje i s kojim je lakše dogovoriti se od samog početka.

Vi imate svoje ideje i želje, a moleri imaju iskustvo i znanje. Spoj ta dva trebalo bi da dovede do uspešnog poslovanja.

Uvek saslušajte predloge i ideje koje vam moler ponudi. Imajte u vidu da moler koji tokom dogovora nudi najviše informacija o radovima dobro poznaje posao kojim se bavi, i ne bi trebalo da se ustručava da vam predloži nešto što mu se čini kao prikladnije rešenje.

Slobodno tražite njegovo mišljenje ili savete. Čak i ako vam se ne dopadnu ili se ne slažu s vašim, ne znači da ih morate poslušati.


#2: Cena nasuprot praktičnijeg rešenja

Neretko, budžet igra veliku ulogu u odabiru materijala, majstora, ili obima radova.

Naravno da nije lako stvoriti dodatni novac ako jednostavno nema mogućnosti za to, ali ipak ne bi trebalo da se vodite samo cenom.

Kako prepoznati kvalitetnog molera 3
Kombinacija samo dve boje može biti izuzetno efektivna

Nekad jedva primetno skuplje rešenje može biti znatno praktičnije, dugotrajnije ili kvalitetnije.

Dobro porazgovarajte s molerom – i raspitajte se o mogućim promenama ukoliko biste imali da uložite više novca u radove. Tržište molerskog materijala je vrlo široko i šaroliko, te se može desiti da za iste novce majstor može da pronađe kvalitetniji materijal drugog proizvođača ili da vam predloži zanimljivije rešenje o kome drugačije možda ne biste ni razmišljali.


#3: Realni rokovi

S obzirom na to kolika je potražnja za majstorima, treba imati u vidu i koji su realni rokovi za završetak radova.

Majstor će vam dati procenu kada se dogovorite o obimu radova i vrsti materijala, ali ne može da utiče na stanje na tržištu niti da ubrza proces nabavke delova ili opreme. A, nepredviđenih okolnosti uvek ima!

Neki radovi su jednostavno uslovljeni drugim, pripremnim radovima, i na to posebno morate računati ako treba privremeno da se iselite iz stana ili imate druge planove. Recimo, postavljanje parketa može se činiti jednostavnim jer se radi o prostoriji od 12 kvadrata, ali ukoliko treba prvo ukloniti pločice, izvršiti nivelaciju poda ili izlivati košuljicu, zatim postavljati parket, ishoblovati ga i izlakirati, radovi će trajati više od nedelju dana i za tu jednu sobicu jednako kao za prostor od možda 60 kvadratnih metara.

Kako prepoznati kvalitetnog molera 1
Idealan motiv za plafon dečje sobe mogu biti likovi iz omiljenih crtanih filmova

S krečenjem je slično. Zidovi koji su u dobrom stanju i koje treba samo prekrečiti omogućuju vrlo brz završetak radova. Ali, s druge strane, uklanjanje tapeta, zaptivanje pukotina, postavljanje mrežica ili unutrašnje toplotne izolacije, gletovanje i krečenje sve ukupno takođe traju danima.

Majstor bi trebalo na sve to da vam skrene pažnju. Ma koliko želeli da skratite procenjeni rok za završetak radova, najčešće to nije moguće jer određeni radovi uslovljavaju jedni druge.


#4: Prethodni radovi

Srećom, savremene tehnologije (internet, društvene mreže i vebsajtovi) nude mnoštvo mogućnosti da saznate s kakvim majstorom sarađujete.

Potražite vebsajt molera koga želite da angažujete i pregledajte galeriju ili blog – tu će sigurno biti fotografija prethodnih radova. Pregledajte društvene mreže – sigurno ćete i tamo pronaći pregršt fotografija koje će vam dovoljno reći o sposobnostima i iskustvu majstora.

Kako prepoznati kvalitetnog molera 2
Niste nikada razmišljali o sivim zidovima? A zašto da ne?

Na kraju krajeva, zamolite i samog molera da vam pokaže neke svoje prethodne radove – sigurno ih ima na pretek, naročito ako vam predlaže neko rešenje koje se razlikuje od onog koje ste zamislili. Ne biste verovali koliko se ljudi pre vas srelo sa sličnim molerskim poduhvatima i koliko kreativna mogu biti rešenja o kojima niste nikad ni razmišljali!

~ ~ ~

Ukratko, kada niste sigurni kako da prepoznate kvalitetnog molera, obratite pažnju na uspešnu komunikaciju; imajte malo prostora da korigujete budžet radi kvalitetnijih rešenja i materijala; verujte majstoru koji vam daje realne rokove za završetak radova; i slobodno potražite prethodne radove, bilo na internetu, bilo od samog molera.

S ovim savetima na umu, sigurno ćete lakše pronaći majstore kojima ćete biti zadovoljni.

Post your comments here

Your email address will not be published. Required fields are marked *