Vi zamišljate, mi sprovodimo u delo. Majstor Zoltan unosi boje u vaš život.

  • 062/9710824

    majstorzoltan@gmail.com

  • Stevana Mokranjca 14

    Novi Sad, Srbija

  • Pon - Pet 8:00 - 20:00

    Subota - 08:00 - 16:00

Ideje za uređenje zidova dečije sobe

Molerske i gipsarske usluge Novi Saddekorisanje zidovaIdeje za uređenje zidova dečije sobe

Ideje za uređenje zidova dečije sobe

Dečija soba u svakom domu predstavlja posebno mesto. Svaki roditelj želi da svom detetu pruži samo najbolje, te se uređenju dečijeg kutka poklanja posebna pažnja. Osim odabira nameštaja i palete boja, i zidovi se mogu iskoristiti kao efikasno sredstvo da se prostoru udahne posebna atmosfera.

Ako dosad niste razmišljali o tome na koje sve načine možete urediti zidove dečije sobe, donosimo vam nekoliko jednostavnih a efikasnih ideja, te zahvaljujući njima možda uskoro dobijete inspiraciju i odlučite se za promenu.


#1: Okrečite zidove

Najjednostavniji način da uredite zidove u dečijoj sobi jeste da ih okrečite. Bilo da je u pitanju jednostavno krečenje u neutralnu belu boju, ili u neku od boja koje će biti komplementarne s nameštajem, vodite se uzrastom deteta, ili ukusom dece – ako deca dele sobu.

zidovi dečije sobe 1
Jednostavni, beli zidovi nude mnoštvo mogućnosti za uređenje dečije sobe

Ukoliko tek dočekujete prinovu, odluku o boji svakako donesite unapred kako biste sobu uredili na vreme.

S druge strane, ako uređujete sobu u kojoj deca već borave, svakako uzmite u obzir i njihovo mišljenje. Mlađa deca možda će poželeti neku jarku boju koja vama neće prijati, ali dečji ukus će se zasigurno promeniti kroz nekoliko godina i boju ćete svakako menjati. Ispunite im želju (dok ne počnu da zahtevaju skuplje stvari)!

Kada deca dele sobu, zidovi različitih boja mogu biti efikasan način da se soba vizuelno podeli i da se unese dah svežine u relativno ograničen prostor.


#2: Postavite tapete

Tapete su efikasne, između ostalog, i zato što dodatno štite zidove od oštećenja, i čest su odabir roditelja za sobu male dece.

Kad mlađa deca počnu da uče finu motoriku, koja podrazumeva držanje tankih pisaljki, beli papir ili sveska na podu ili stolu biće vrlo nezanimljivi, te zidovi često mogu poneti teret njihovih prvih umetničkih radova. Jednostavno uklanjanje tapeta ostavlja zidove čistim i urednim.

zidovi dečije sobe 2
Tapete mogu biti dobar izbor za sobu malog deteta

Osim jednobojnih tapeta, na tržištu postoji i mnoštvo dekorativnih motiva, te je jedino pitanje koje se postavlja – za koji se motiv odlučiti?


#3: Postavite fototapete

Decu fasciniraju motivi jer im privlače pažnju. Mlađa deca žive u svetu crtanih junaka i poistovećuju se s njima, te im fototapete sa scenama i likovima iz omiljenih crtanih filmova mogu život pretvoriti u bajku (ili će bar tako verovati).

Kako prepoznati kvalitetnog molera 1
Idealan motiv za plafon dečje sobe mogu biti likovi iz omiljenih crtanih filmova

Malo starija deca i tinejdžeri možda se neće odlučiti za fototapete jer već polako postaju svesni sveta oko sebe, ali zato za njih postoji mnoštvo drugih ideja za uređenje zidova.


#4: Ukrasite zidove

Ukrašavanje zidova ukrasnim papirnim trakama (prema eng. washi tapes) u svetu je odavno popularno, te polako stiže i kod nas. Ove samolepljive trake izrađuju se od ekoloških materijala, najčešće bambusa, i efikasno se uklanjaju tako da ne oštećuju zid, a mogu se iznova koristiti. Kod nas se najčešće prodaju u knjižarama, kao školski pribor, te ako se dosad niste sreli s njima – nemate pojma šta propuštate.

Kod ukrašavanja zidova ukrasnim trakama samo je nebo granica. Možete ih postavljati u geometrijskim oblicima, kombinovati različite boje i širine trake, i napraviti izuzetno efektne ukrase. Pustite mašti na volju i poigrajte se s decom – sigurno ćete se prijatno iznenaditi rezultatima.


#5: Ostavite im prostora

Dečija soba je carstvo u kome glavnu reč vodi – dete. Stoga je, osim vaših mogućnosti i želja, uvek poželjno i preporučljivo da detetu ostavite dovoljno slobodnog prostora da diše, da razvija sopstvenu kreativnost, da otkrije svoj unutarnji svet i da ga razvija i uskladi sa svetom koji ga okružuje.

zidovi dečije sobe 3
Koliko god da je dete staro, najvažnije mu je da ima svoj prostor u kome može neometano da se kreće i igra

Ako dete želi da lepi postere po zidu – dozvolite. Ako dete želi da sa društvom sâmo ukrasi zidove bojama, otiscima dlanova, razglednicama, isečcima iz novina, ili čime god – dozvolite. Ako želi crn zid, ili siv ili ljubičast ili tirkizni – što da ne.

Koliko god se vi tome protivili, detetu je potreban prostor u kome može da se oseća slobodno i da razvija svoj svet. Svakako će nakon turbulentnog tinejdžerskog perioda i haosa doći period smirenja, kada će se ti zidovi ponovo vratiti u neku mirnu, konvencionalnu boju, a dete će vam kasnije biti zahvalno što ste ga podržali kad mu je bilo potrebno da se razvija.

~ ~ ~

Ovo su jednostavni, a istovremeno efikasni, načini da se ukrase zidovi dečije sobe. Postoji i mnoštvo kreativnijih – ali o tome nekom drugom prilikom.

Post your comments here

Your email address will not be published. Required fields are marked *