Vi zamišljate, mi sprovodimo u delo. Majstor Zoltan unosi boje u vaš život.

  • 062/9710824

    majstorzoltan@gmail.com

  • Stevana Mokranjca 14

    Novi Sad, Srbija

  • Pon - Pet 8:00 - 20:00

    Subota - 08:00 - 16:00

Šta treba znati o obradi špaletni gipsanim pločama

Molerske i gipsarske usluge Novi Sadmolerske i gipsarske uslugeŠta treba znati o obradi špaletni gipsanim pločama

Šta treba znati o obradi špaletni gipsanim pločama

Unutrašnji i spoljašnji molerski radovi ne podrazumevaju samo krečenje i gletovanje zidova, već mnoštvo dodatnih pripremnih i završnih radova. Među njima je i obrada špaletni.

Ukoliko razmišljate o ugradnji ili zameni stolarije, saznajte na šta treba da obratite pažnju prilikom obrade špaletni gipsanim pločama.


Šta su špaletne?

Špaletne ili špalete su, zapravo, unutrašnje i spoljašnje ivice prozora i vrata koje se mogu oštetiti prilikom ugradnje ili zamene drvene, aluminijumske ili PVC stolarije.


Kako se obrađuju špaletne?

Ranije su se špaletne obrađivale klasičnim malterisanjem. Taj proces je trajao nekoliko dana jer se malter mora osušiti pre daljih radova. Danas se umesto toga najčešće koriste gipsane ploče.

Da bi se špaletne obradile, prvo je potrebno površine očistiti od prašine i premazati ih kvalitetnom podlogom. Zatim se gipsane ploče mogu postaviti na metalnu konstrukciju, pri čemu se šupljina između štemanog dela i gipsane ploče popunjava mineralnom ili kamenom vunom.

Drugi način podrazumeva da se gipsane ploče zalepe niskoekspanzirajućom purpenom, pri čemu se šupljina popunjava stiroporom ili stirodurom.


Koje su prednosti obrade špaletni gipsanim pločama?

Za razliku od malterisanja, prednost obrade špaletni gipsanim pločama je u tome što nema faze sušenja, koja je ranije mogla da potraje i do nedelju dana (u zavisnosti od tehnike i odabranih materijala). Zbog toga se ova tehnika naziva i suvim malterisanjem. Dakle, nakon postavljanja ploča može odmah da se izvodi sledeći korak – postavljanje aluminijumskih zaštitnih lajsni i obrada spojeva plôča, te gletovanje površina i krečenje.

Druga prednost gipsanih ploča je to što se posao obavlja vrlo brzo, za dan-dva, za razliku od malterisanja, koje zbog sušenja produžava radove na nedeljak dana.

Zatim, gipsane ploče pružaju bolju zvučnu i toplotnu izolaciju, jer umanjuju spoljašnju buku te na taj način doprinose prijatnijem životnom prostoru.

Osim toga, mineralna ili staklena vuna kojima se popunjava praznina između štemanog dela i gipsane ploče omogućuju cirkulaciju vazduha i umanjuju mogućnost nastanka kondenzacije i buđi.

Materijal na bazi gipsa spada u prirodne materijale, te kao ekološki i biološki materijal doprinosi zaštiti i očuvanju zdravlja.

Gips je dobar materijal jer sprečava pojavu pukotina. Pukotine su čest problem kad se špaletne obrađuju malterisanjem, jer na spojevima starog i novog materijala prilikom sušenja može doći do pucanja.

Klasično malterisanje nosi dodatni rizik da prilikom sušenja i granulacije materijala može da ošteti i stolariju. S gipsom nema razloga za brigu.

Rad s gipsanim pločama je prilično čist i ne stvara veliku količinu prašine i trunja. S druge strane, klasično malterisanje ume da stvori toliko prašine da je potrebno dosta vremena da se ona u potpunosti očisti i nestane.

I, poslednje ali ništa menje bitno, jeste to što gipsarske ploče omogućavaju idealno ravne linije uz štok stolarije. Nakon toga, dodatnom ugradnjom aluminijumskih lajsni dobija se savršeno ravna ivica na ćoškovima špaletni.

~

Problemi koji su se ranije javljali prilikom molerskih radova doveli su do razvoja kvalitetnijih materijala i novih tehnika. Jedna od njih je obrada špaletni gipsanim pločama, koja u odnosu na klasično malterisanje ima mnoštvo prednosti. Osim bolje zvučne i toplotne izolacije, tu su i čistiji prostor, manje otpada, smanjenje pojave pukotina i oštećenja stolarije, kao i savršeno ravne ivice na ćoškovima.

Post your comments here

Your email address will not be published. Required fields are marked *