Vi zamišljate, mi sprovodimo u delo. Majstor Zoltan unosi boje u vaš život.

  • 062/9710824

    majstorzoltan@gmail.com

  • Stevana Mokranjca 14

    Novi Sad, Srbija

  • Pon - Pet 8:00 - 20:00

    Subota - 08:00 - 16:00

Koji su vam majstori neophodni za renoviranje stana

Molerske i gipsarske usluge Novi Sadmolerske i gipsarske uslugeKoji su vam majstori neophodni za renoviranje stana

Koji su vam majstori neophodni za renoviranje stana

Kad dođe vreme za renoviranje životnog prostora, često ga toliko priželjkujemo da nismo ni svesni koliko nas radova očekuje ili koji su nam majstori potrebni.

To je posebno izraženo kad se stan renovira prvi put – kasnije je lakše.

8-majstori-renoviranje(6)
Počnimo renoviranje stana!

Zbog toga u nastavku pogledajte preporuku o tome koji su vam majstori neophodni za renoviranje stana, a koje nekad možda možete preskočiti.


#1: Vodoinstalater

Ako renoviranje stana počinjete od nule, ili prvi put ulazite u stan koji vapi za potpunim preokretom, počnite od kupatila i pronađite dobrog vodoinstalatera.

Vodoinstalater će proveriti u kakvom su stanju cevi i da li je neke potrebno zameniti ili očistiti.

8-majstori-renoviranje(4)
Na ovako malom prostoru ima posla za skoro sve majstore: keramičar (zidne i podne pločice), moler (zid), električar (utičnice za kuhinjske uređaje), vodoinstalater (povezivanje mašine za sudove)

Vodoinstalater će osposobiti bojler i povezati mašinu za veš (i mašinu za sudove) s dovodom i odvodom vode; povezati i postaviti lavabo, sudoperu, ve-ce šolju; zagitovaće spojeve i postaviti silikonske dihtunge.


#2: Keramičar

Keramičar ima dosta posla pri renoviranju stana. Ne samo da je zadužen za postavljanje pločica na podu, već i na zidu – u kuhinji, u kupatilu, kroz hodnike. Pobrinuće se da ih savršeno iseče i uklopi, postaviće fugne, i daće vam dobre savete kako se koje pločice postavljaju.


#3: Parketar

Ukoliko se odlučite da na podove u stanu postavite parket ili laminat, za njih je odgovoran parketar.

Laminat se postavlja relativno brzo, jer su ploče prilično velike i nema mnogo uklapanja. Na duže staze laminat predstavlja brže i jeftinije, a ipak kvalitetno i popularno rešenje.

S druge strane, parket je nešto skuplji izbor, ali svakako kvalitetniji. Može iziskivati više vremena jer se letvice uklapaju, i nakon postavljanja mora proći nekoliko dana između nanošenja 2-3 sloja laka.

8-majstori-renoviranje(2)
Parketar postavlja parket ili laminat

Takođe, u zavisnosti od toga u kakvom je stanju pod na koji se postavljaju podne obloge, može se desiti da se na beton mora postaviti sloj materijala koji služi da izravna površinu. To je naročito čest problem u starijim kućama, u kojima je pod uglavnom betonski. Ako nije izravnat odmah, kasnije je zbog postavljanja podnih obloga potrebno izliti cementnu košuljicu.


#4: Električar

Čini se da za svakog majstora ima dosta posla tokom renoviranja, ali baš je zato svaki od njih odgovoran za određen deo stana (ili kuće).

8-majstori-renoviranje(5)

Električar treba da proveri stanje električnih instalacija, i da poveže utičnice i prekidače s dovodom električne energije. Ukoliko su kutije s električnim instalacijama oštećene, on će ih zameniti ili sanirati oštećenja. Povezaće i lustere, i šporete, s čime se ljudi najčešće najviše i muče.

Nekad se može desiti da, uprkos dobro povezanim kablovima, stona lampa treperi ili ne radi kako treba, najčešće zbog neispravnih kontakata ili kada kontakti nisu dovoljno dugi. Tada električar mora ponovo doći da utvrdi uzrok i otkloni ga.


#5: Stolar

Iako su poslednjih godina PVC i aluminijumska stolarija sve popularnije i imaju svojih prednosti, drvena stolarija i dalje je na ceni kao prirodan i ekološki materijal. Baš zbog toga, drvena stolarija je nešto zahtevnija za održavanje. Može se izvitoperiti, ili može početi da propušta vazduh.

8-majstori-renoviranje(1)
Stolar je zadužen za drvenariju po stanu – prozore i vrata

Tu nastupa stolar. Njegov zadatak je da obezbedi dihtovanje stolarije šmirglanjem i struganjem površina, ili lepljenjem dihtung-traka.


#6: Roletar

Roletne su postale nezaobilazne, te će vam možda biti potreban i roletar – da skine roletne, zameni oštećene ploče, ili postavi nove gurtne.


#7: Moler

Na kraju, mada ne i najmanje bitan, jeste kvalitetan moler. Njegov zadatak je da unese boje i sredi zidove, ali čini se da je raspon njegovih zaduženja najveći – od uklanjanja starih zidnih obloga, preko pripreme zidova, gletovanja, postavljanja unutrašnje i spoljašnje izolacije, do krečenja i lepljenja tapeta i obrade špaletni.

8-majstori-renoviranje(7)
Moleri postavljaju gipsane ploče i spuštaju plafon, i to je samo delić njihovog posla

Osim toga, moleri rade i fasade i unutrašnje zidove, postavljaju gips-ploče ili pregradne zidove, regulišu upuštanje plafona radi modernog osvetljenja, i još mnoštvo drugih molerskih i gipsarskih radova.


Dakle, renoviranje stana nije jednostavan posao, i ne može se završiti preko noći. Nekad je teško doći do majstora jer tokom godine postoje periodi kada su neki radovi posebno traženi.

Ali, na kraju, sigurni smo da je planiranje troškova renoviranja stana znatno lakše kada imate pred sobom okvirnu sliku o tome koji su vam majstori neophodni.

Da li se slažete s našim izborom? Da li smo nekoga zaboravili? Očekujemo vaše komentare!

Post your comments here

Your email address will not be published. Required fields are marked *