Vi zamišljate, mi sprovodimo u delo. Majstor Zoltan unosi boje u vaš život.

  • 062/9710824

    majstorzoltan@gmail.com

  • Stevana Mokranjca 14

    Novi Sad, Srbija

  • Pon - Pet 8:00 - 20:00

    Subota - 08:00 - 16:00

Kako se zaštititi od promaje u zimskom periodu

Molerske i gipsarske usluge Novi Sadmolerske i gipsarske uslugeKako se zaštititi od promaje u zimskom periodu

Kako se zaštititi od promaje u zimskom periodu

Kad temperature počnu da se spuštaju ka nuli i ispod nje, čest neželjeni gost u mnogim domovima postaje – promaja. Ali, ima li joj leka? Kako se zaštititi od promaje, naročito u zimskom periodu?

Kažu da promaja ili propuh, kao neželjeni protok vazduha koji zavlači studen u kosti, postoji samo kod nas, i da je se smrtno plašimo. Koliko ste puta čuli dobronamerna upozorenja: „ubiće te promaja”, „ne sedi mokre kose na promaji, dobićeš upalu mozga”, ili žalbu: „ušinula me leđa od promaje”, ili „zatvori prozor, promaja je”? Čini se nekad kao da nam se život svodi na izbegavanje promaje.

promaja 1
Od promaje je moguće zaštititi se na više načina

Zato u nastavku saznajte kako da se na duže staze zaštitite od promaje u zimskom periodu.


#1: Proverite silikonske zaptivke u drvenoj stolariji

Prilikom izrade drvene stolarije s duplim vakuumiranim staklom, prostor između stakla i drveta popunjava se silikonskim zaptivkama.

Vremenom ovi spojevi mogu oslabiti i silikon može ispasti iz udubljenja. To ne samo da će omogućiti protok vazduha tamo gde ne bi trebalo da ga bude, već propustiti vazduh između stakala i oslabiti vakuum – rezultat je neugodna kondenzacija između stakala.

promaja 3
Prijatnije je pustiti svež vazduh u prostoriju tako što se otvori prozor nego da on bude neželjena posledica loših dihtunga na prozorima

Drugi problem je što prilikom jačih padavina prozori i vrata mogu propustiti vodu, koja dalje klizi niz zidove ili po podu, uništavajući boju ili podne obloge.

Sve ovo može se desiti i na prozorima s jednostrukim staklom.

Zbog toga bi trebalo da s vremena na vreme proverite ove silikonske zaptivke i popravite ih ukoliko je potrebno.


#2: Nabavite samolepljive dihtung-trake

Iako stolarija već ima gumene trake koje omogućavaju bolje prianjanje dveju površina, te štite prozor i unutrašnji prostor od prodora vode, prašine i vazduha, stolarija koja ne dihtuje kako treba uvek se može popraviti ili unaprediti samolepljivim dihtung-trakama.

Njihova raznolikost što se tiče boja, debljine i vrste trake čini ih jednostavnim rešenjem za upotrebu u celom domu – na unutrašnjim vratima, na stolariji, čak i na ormarima i vitrinama.


#3: Ugradite stiroporske lajsne

Stiropor se u građevinarstvu već dugo koristi kao odličan termoizolator, te se može montirati na spoljašnje ili unutrašnje zidove.

Isto tako, može se koristiti za izradu stiroporskih lajsni koje se postavljaju oko prozora. Prednost ovih lajsni je u tome što se jednostavno postavljaju – to rade moleri – i vrlo su lagane, a pružaju izuzetnu termoizolaciju.

promaja 2
Stiroporske lajsne mogu se koristiti kao termoizolacija ako se ugrađuju na prozore, ili kao dekorativni element u enterijeru

Osim toga, stiroporske lajsne mogu se koristiti za dekorativne radove na zidovima, poput ugradnih polica, te su vrlo primenljive u stambenom prostoru.


#4: Postavite ukrasne jastučiće

Na kraju krajeva, ako ste sve drugo isprobali, ali i dalje imate subjektivni (ili objektivni?) osećaj da odnekle ipak duva, i da prozori propuštaju više hladnog vazduha nego što vam je prihvatljivo, uvek se možete poslužiti ukrasnim jastučićima!

Njih možete napraviti sami, i ištrikati ih, ili ih kupiti u prodavnicama poput Lidla (gde spadaju u sezonsku ponudu). Mogu se nabaviti u obliku simpatičnih životinjica, te će vam zahvaljujući njima prozori postati veseliji a dom topliji.


U borbi protiv promaje možete se poslužiti mnoštvom molerskih, građevinarskih i praktičnih rešenja. Neka su kratkoročna i zahtevaju manje ulaganja i više kreativnosti, a neka dugoročna. Svima im je cilj da vam boravak u domu učine prijatnijim.

promaja 4

I, dokle ćete dozvoljavati da vam promaja bude večiti neprijatni gost u kući?

Post your comments here

Your email address will not be published. Required fields are marked *