Vi zamišljate, mi sprovodimo u delo. Majstor Zoltan unosi boje u vaš život.

  • 062/9710824

    majstorzoltan@gmail.com

  • Stevana Mokranjca 14

    Novi Sad, Srbija

  • Pon - Pet 8:00 - 20:00

    Subota - 08:00 - 16:00

Kako ostvariti želje?

Kako ostvariti želje?

Kraj godine i početak nove idealno su vreme za sumiranje postignutog i postavljanje novih ciljeva. Ali šta kada januar odmakne a postavljeni ciljeni ostanu samo mrtvo slovo na papiru?

Decembar je uveliko iza nas. Početak godine takođe je prošao. Januar se bliži kraju. Veliki planovi i želje davno su postavljeni, i izgleda da je baš ovaj period pravo vreme da posustanemo u njihovom ostvarivanju – još više što su ciljevi veći. Pa, ima li, onda, načina da ipak ostvarimo želje koje poželimo u ponoć tog 31. decembra?

I te kako ima! Ovo su neki predlozi kako da ostvarimo sve što poželimo, odnosno kako da poželimo upravo ono što možemo ostvariti.


#1: Pravo vreme je sad

U ljudskoj je prirodi da teži skladu. Zbog toga mnogi počinju od ponedeljka ili sledećeg meseca, ili čim budem imao para, ili kad bude lepše vreme. Čekamo da sve bude u savršenom redu da bismo počeli nešto novo. A time, zapravo, samo odlažemo početak.

Zato je pravo vreme sada! Ako želite da prestanete da pušite, nemojte čekati neki odgovarajući trenutak. Počnite odmah. Ne postoji bolji trenutak od odmah i sada. Ništa osim njih i ne postoji.


#2: Postavite manje ciljeve

Jedna od tajni za postizanje zacrtanog leži u tome kakve ciljeve postavljamo.

Naravno da mnogi žele da smršaju 20 kila, ili da nauče jezik za 3 meseca, ali to je preveliki cilj koji je i preobiman i nedefinisan. Ako imamo samo njega, naučiću taj engleski za 3 meseca jer mi treba za posao, lako je odustati kad početak nije lak. Zatim sledi racionalizacija: ionako je bilo nemoguće.

ostvarivanje želja 1
jezik se ne može naučiti za 3 meseca

Stoga, da biste povećali šanse da ne odustanete, postavite manje ciljeve. Umesto učenja jezika za 3 meseca, neka cilj bude učenje jednom nedeljno po 2 sata.


#3: Idite korak po korak

Kada postavimo manje ciljeve, i kada imamo manji a ostvariviji obim, lakše je isplanirati i kretati se korak po korak.

Ako ste ikad čitali uputstvo za upotrebu lekova, sigurno se sećate da kaže da ako preskočite dozu nikako ne treba duplirati narednu da biste nadoknadili propušteno, već nastaviti kao da ništa niste preskočili.

Isto je i sa ostvarivanjem želja. Ako ste počeli baviti se novom aktivnošću jednom nedeljno, pa ove nedelje niste stigli zbog drugih obaveza, samo nastavite tamo gde ste stali kad dođe novi termin.

ostvarivanje želja 2
Nekome je lakše da stan okreči odjednom, a nekome da ide korak po korak, prostoriju po prostoriju.

Ukoliko planirate krečenje stana, nije nužno da okrečite ceo stan odjednom. Uradite prvo jednu sobu. Nakon nekoliko meseci uradite drugu; pa kuhinju; pa hodnik. Iako može izgledati kao da time samo produžavate renoviranje, zapravo ćete sebi dati dovoljno vremena da prikupite novac ili da isplanirate druge radove, a verovatno ćete lakše prilagoditi ostale prostorije što se tiče pretumbavanja krupnijih komada nameštaja.


#4: Potražite pomoć, podršku društvo (ili ne)

U zavisnosti od toga kakva ste ličnost, možda će vam postojanje fizičke ili moralne podrške olakšati istrajavanje, ili čak otežati.

Recimo, početnik u trčanju možda se neće osećati prijatno ako trči s nekim ko je u znatno boljoj kondiciji, ili će osećati pritisak ako uvek mora da se oslanja na društvo. Možda baš tad treba početi sam – jer ne zavisite ni od koga. A neko će osećati obavezu da se javi društvu kad planira na stazu, pa će odustati kad ortak zbog posla ne stigne da trči.

ostvarivanje želja 3
Da bi se istrčao maraton, prethode mu dugotrajne pripreme i treninzi

Takvih situacija je mnogo. S druge strane, kada želite da uradite nešto što vam ne ide, u čemu niste vešti, u čemu vam treba pomoć – nema ništa loše u tome da se obratite stručnjaku. Želite nove patike za trčanje da biste uopšte počeli da trčite? Pitajte nekoga ko već trči. Ne znate kako se zove dekorativna tehnika koju ste videli na zidu stana najboljeg prijatelja? Pitajte ga koji mu je majstor krečio stan i lično mu se obratite.


Želje koje imamo i ciljevi koje postavljamo ne moraju nužno biti grandiozni i monumentalni. Da bismo ih lakše ostvarili, bolje je postaviti mali, banalan, gotovo zanemarljiv cilj za svaki dan i sticati navike tako što ćemo ići korak po korak. Nekome je uspeh da dnevno popije 2 litre vode ako inače pije jednu; nekome je uspeh da obuje patike i izađe na trčanje na minusu; a nekome izazov da prihvati da ne može sam okrečiti stan za jedan vikend, spustiti plafon ili namontirati novi luster, te da se mora obratiti profesionalnom moleru ili električaru koji će to uraditi efikasno, kvalitetno i brzo.


I, na kraju ostaju samo dva pitanja: koje su vaše odluke za 2021. godinu, i ko će vam pomoći da ih ostvarite?

Post your comments here

Your email address will not be published. Required fields are marked *