Vi zamišljate, mi sprovodimo u delo. Majstor Zoltan unosi boje u vaš život.

  • 062/9710824

    majstorzoltan@gmail.com

  • Stevana Mokranjca 14

    Novi Sad, Srbija

  • Pon - Pet 8:00 - 20:00

    Subota - 08:00 - 16:00

Koliko traje krečenje?

Koliko traje krečenje?

Kada dođe vreme za krečenje, jedno od čestih pitanja pre upuštanja u bilo kakvo planiranje jeste i dilema koliko će trajati radovi. Tu su i budžet, pronalaženje molera, nabavka boja i materijala, ali i želje ukućana.

Nije lako uskladiti sve, te je planiranje ključ uspeha.

Zbog toga vam donosimo neke smernice iz našeg višegodišnjeg iskustva u Novom Sadu i odgovaramo na jedno od najčešćih pitanja: koliko će trajati krečenje stana?


#1: Higijensko krečenje: jedan dan

Ono što je poznato kao obično krečenje zapravo se naziva higijenskim krečenjem. To je krečenje koje se izvodi redovno, na svake 3 do 4 godine.

11 koliko traje krečenje 1
Higijensko krečenje traje samo jedan dan ukoliko se redovno izvodi: na svake 3 do 4 godine

Kada se stan na taj način redovno održava, zidovi su obično u dobrom stanju, te krečenje traje vrlo kratko. Stan od 40 do 50 kvadrata ekipa od 3 majstora može uraditi za dan ili najviše dan i po, pod uslovom da nema većih sanacija što se tiče struganja zidova ili nekih oštećenja, vlage, itd.


#2: Dekorativni radovi: nedelju dana

Uz higijensko krečenje, sve češći izbor su i dekorativne tehnike ili dekorativni radovi kao rezultat želje da se stambeni ili poslovni prostor oplemene gipsanim pločama (poput kaskada ili drugih oblika), ukrasnim lajsnama, ugradnjom zaštitnih aluminijumskih lajsni, pregradnih zidova, itd.

11 koliko traje krečenje 3
Da li vam je potrebna ugradnja ukrasnih lajsni?

Na taj način vaš prostor dobija potpuno novi izgled ili namenu, te se lakše prilagođava vašim mogućnostima i potrebama.

11 koliko traje krečenje 2
Dekorativne tehnike su sve češći izbor u savremenom uređenju enterijera (na slici je dekorativna tehnika Travertino)

Ovakvi radovi zahtevaju malo više vremena jer moraju da prate sled događaja. Pošto krečenje dolazi tek na kraju, nakon svih drugih pripremnih radova, možete očekivati da se krečenje završi za oko nedelju dana.


#3: Adaptacija stana – mesec dana

Mnogo vlasnika stanova u gradu odluči se na adaptaciju stambenog prostora pre samog useljenja u stan. Drugi čest uzrok adaptacije prostora jeste prenamena – iz stambenog u poslovni prostor ili obrnuto.

11 koliko traje krečenje 4
Renoviranje stana može podrazumevati i zamenu stolarije, a to produžava trajanje radova

Tada kompletna ili delimična adaptacija stana mogu obuhvatiti preuređenje kupatila, zamenu stolarije (prozora i vrata), hoblovanje i lakiranje parketa, adaptaciju električnih i vodovodnih instalacija, te radovi mogu da traju do mesec i više dana. U tom slučaju, osim molera, potrebni su vam i drugi majstori, među kojima su stolar, vodoinstalater, električar, parketar i keramičar.

11 koliko traje krečenje 5
Dekorativni radovi mogu produžiti trajanje radova, ali će osvežiti vaš prostor i udahnuti mu novi život

Tokom adaptacija stana najviše do izražaja dolazi usklađenost majstora da bi se stvorio kontinuitet radova i da ne bi bilo praznog hoda. Recimo, dok traju radovi na zameni sanitarija u kupatilu, parketar može raditi u drugoj prostoriji; ali keramičar i vodoinstalater ne mogu u isto vreme raditi u kupatilu.


Najvažnije je da radove u stanu, kući ili poslovnom prostoru, koliko god da su jednostavni ili dugotrajni, prilagodite sebi i svojim mogućnostima.

Neko je u mogućnosti da dogovara posao sa svakim majstorom pojedinačno i takođe ima vremena (ili želju) da provodi vreme s majstorima dok traju radovi i na taj način nadgleda tok radova.

11 koliko traje krečenje 6
Ukoliko se odlučite za adaptaciju stana, spuštanje plafona u kuhinjskom delu može biti dobar izbor

S druge strane, savremeni način života i radno vreme koje se razlikuje od tradicionalnog druge će sprečiti da provode vreme s majstorima dok traju sređivanje ili adaptacija stana. Tada je najefikasnije rešenje da se oslonite na molera da vam preporuči električara, vodoinstalatera ili druge majstore koji su vam potrebni. Većina molera svakako redovno sarađuje s drugim majstorima, te će vam sigurno preporučiti kolege u koje imaju poverenja i na koje se mogu osloniti.

11 koliko traje krečenje 7
Kompletna adaptacija je dobar način da stambeni prostor postane poslovni i obrnutno, ali u tom slučaju radovi mogu da potraju do mesec i više dana

Imajte na umu da su ovo, ipak, samo opšte smernice. Nekad se može desiti da zidovi izgledaju sasvim pristojno, ali da se, kad se nameštaj pomeri, ispostavi da je osim higijenskog krečenja potrebno sanirati i neka oštećenja, vlagu ili buđ.

Zbog toga je uvek najbolje da se za detaljnu procenu ipak obratite moleru lično. Njegovim dolaskom na lice mesta i razgovorom uživo dobićete najbolje savete.

Post your comments here

Your email address will not be published. Required fields are marked *