Vi zamišljate, mi sprovodimo u delo. Majstor Zoltan unosi boje u vaš život.

  • 062/9710824

    majstorzoltan@gmail.com

  • Stevana Mokranjca 14

    Novi Sad, Srbija

  • Pon - Pet 8:00 - 20:00

    Subota - 08:00 - 16:00

Ideje za efikasno prolećno spremanje stana

Molerske i gipsarske usluge Novi Sadmolerske i gipsarske uslugeIdeje za efikasno prolećno spremanje stana

Ideje za efikasno prolećno spremanje stana

Svi volimo da provodimo prijatno vreme s porodicom ili prijateljima, ali nekad nam neočekivane posete mogu izazvati nelagodu jer je stan u neredu ili nije odavno krečen.

Od raspremanja mnogi beže, ali je nužno kako bi nam životni prostor ostao čist i prijatan za svakodnevni boravak.

Iako se ponekih dana pre čini kao da stiže zima a ne proleće, samo je pitanje dana kad će se oblačno nebo pretvoriti u vedre i sunčane prolećne dane. A s dužom obdanicom kao da imamo i više vremena za sve one sitnice koje nam često izmiču iz gustog rasporeda. Jedna od njih je i poželjno i preporučljivo prolećno raspremanje stana koje, uz male smernice, može da se završi vrlo brzo i uspešno.

U nastavku saznajte na šta treba obratiti pažnju da bi raspremanje stana išlo brže i efikasnije.


Kako stan brzo dovesti u red?

#1: U kuhinji proverite namirnice

Kuhinja kao srce svakog doma mora biti čista i uredna, a najbolji način da bude u takvom stanju jeste da znamo gde nam se šta nalazi. Koliko vam se puta desilo da se setite da imate neiskorišćenu palentu i da je na kraju bacite jer se brašno pokvarilo; ili da vam u frižideru povrće ostane zabačeno u nekom ćošku? O, da, dešava se.

13 ideje za prolećno spremanje stana 1200
Nered u kuhinji može dovesti samo do stvaranja još većeg nereda, pa bi ga se trebalo rešiti što pre.

Zbog toga je predlog za prolećno sređivanje kuhinje: proverite rok upotrebe svih namirnica koje imate na dohvat ruke, i koristite ih kalendarski, tj. prvo ono čemu najpre ističe rok, a zatim i ostalo. Ukoliko tegle, limenke i kesice spakujete tim redosledom, utoliko lakše.

Na taj način ćete uštedeti i novac, jer ćete iskorititi namirnice dok su još uvek ispravne, a i utvrdićete šta sve imate na lageru.


#2: U kupatilu prepakujte peškire i kozmetiku

Kupatilo je prostorija u kojoj je raspored prilično fiksan i gotovo da se ne može menjati, a kako je to prostorija za održavanje higijene svih ukućana i o njoj treba posebno voditi računa.

13 ideje za prolećno spremanje stana 2
Skladišni prostor u kupatilu lako će se raspremiti ako prepakujete peškire i pobacate kozmetiku kojoj je istekao rok upotrebe.

Zbog toga je najefikasniji način za raspremanje kupatila da samo prepakujete sve peškire i kozmetiku i obrišete police, fioke i pregrade. Ukoliko naiđete na kozmetičke proizvode koji se odavno ne koriste, ili koji su promenili miris ili ispustili ulje ili vodicu, pobacajte ih i oslobodite prostor.


#3: U dnevnoj sobi promenite raspored nameštaja

Dnevna soba kao zajednički prostor za boravak ukućana može biti stecište svih interesovanja i svih pravaca koji u domu postoje, jer svako ostavlja svoj trag i iznova mu se vraća.

Krcata gabaritnijim nameštajem, verovatno nije ugodna za veće raspremanje; ali proleće je idealno vreme da isprobate novi razmeštaj.

13 ideje za prolećno spremanje stana 3
Dnevna soba nekad je najteža za raspremanje jer je nameštaj najmasivniji, ali možda su ovi lepi, prolećni dani pravi trenutak da isprobate novi razmeštaj ili da omiljenoj fotelji dodate novu podnu lampu za čitanje.

Tako ćete dobiti priliku da konačno usisate ili prebrišete pod ispod ugaone garniture ili kauča; da policu za knjige premestite na drugo mesto; ili da za svoju omiljenu fotelju nabavite onu savršenu podnu lampu za čitanje. Možda odavno priželjkujete novi tepih, ili je vreme da topli zimski tepih zamenite nešto tanjim, pogodnijim za toplije vreme? Čak i najobičnije pranje prozora i kačenje zavesa pravo iz mašine za veš mogu uneti neverovatno osveženje.


#4: U spavaćoj sobi prepakujte garderobu

Spavaća soba je obično i glavna garderoba, pa je proleće pravo vreme za veliko prepakivanje odeće. Spakujte zimsku odeću iz ormara i odložite je (na dno ormara ili u krevet ili ispod njega), a na njeno mesto spakujte lepršavu odeću za letnje dane.

13 ideje za prolećno spremanje stana 5
Proleće je idealno doba godine za isprobavanje novih stambenih trendova.

Ako neki odevni predmet niste koristili tokom prethodne 2-3 godine, verovatno nećete nikad. Razmislite o tome da ga poklonite nekome kome je korisniji nego da nastavi da stoji u dnu vašeg ormara.


#5: Okrečite hodnik

Poslednji, ali ništa manje važan deo svake kuće ili stana, jeste hodnik – bez konkurencije najprometnija prostorija. Baš zato što kroz hodnik često prolazimo, sklon je bržem prljanju.

13 ideje za prolećno spremanje stana 4
Higijensko krečenje hodnika može uneti neverovatno osveženje u vaš životni prostor.

Pod pretpostavkom da u hodniku nemamo mnogo nameštaja, osim vitrina za odeću i obuću, najefikasniji način da ga dovedemo u red jeste prolećno krečenje. Nameštaj se može lako pomeriti da bi se prostor oslobodio, a kako se najverovatnije radi o higijenskom krečenju, i to bi se moglo završiti vrlo brzo – za manje od jednog dana. Nakon krečenja koje će uneti dah svežine u stan, prostor će zablistati i učiniće vas ponosnim i srećnim.


Od same pomisli na prepakivanje odeće ili na novi razmeštaj u dnevnoj sobi mnogi bi verovatno izgubili volju za radom, ali zapamtite da vredi uložiti malo vremena u prostor u kome provodimo najveći deo dana ili najlepše trenutke s porodicom i prijateljima.

Bilo da su u pitanju kuhinja, dnevna soba, hodnik ili kupatilo, neminovno je da će se posle nekog vremena pojaviti nered. Ali, dobra organizacija ključ je svakog uspeha, i zato prionite na posao – jer, što pre počnete pre ćete i završiti, a odlaganje neizbežnog samo je privremeno rešenje.


I, koliko vama vremena treba da dovedete stan u red? Odakle počinjete veliko prolećno raspremanje? Čekamo vaše komentare!

Post your comments here

Your email address will not be published. Required fields are marked *