Vi zamišljate, mi sprovodimo u delo. Majstor Zoltan unosi boje u vaš život.

  • 062/9710824

    majstorzoltan@gmail.com

  • Stevana Mokranjca 14

    Novi Sad, Srbija

  • Pon - Pet 8:00 - 20:00

    Subota - 08:00 - 16:00

Kupovina nekretnina: kuća ili stan?

Kupovina nekretnina: kuća ili stan?

Kupovina nekretnina uvek je aktuelno pitanje, jednako kao i cene kvadrata u gradu i generalno niske cene kuća. Da li se pri kupovini treba voditi samo parolom da veća cena prostora nudi kvalitetniji život, ili je to opšteprihvaćena zabluda?

Svet koji postaje globalno selo sve je urbaniji, tako da stanovništvo masovno migrira iz sela u gradove. To dovodi do sve veće potražnje za stanovima, te veće cene po kvadratu, a istovremeno snižava cene kuća.

kupovina nekretnina 4

Ali, da li su kuće toliko nepopularne jer je zaista život u stanu udobniji? U nastavku ćemo razmotriti nekoliko faktora na koje retko ko obraća pažnju kada razmišlja o kupovini stambene nekretnine, a koje su na duge staze izuzetno bitne.


#1: Prostor

Poznato je da je prostor u stanu uvek ograničen. Jedini dodatak koji se može dobiti jeste podrum, pod uslovom da u Novom Sadu nađete zgradu koja ga ima; ili zastakljivanje terase, čime narušavate arhitektonski plan ulice i dizajn zgrade. Sve što vam nije neophodno da sačuvate morate odneti negde drugde, pokloniti ili baciti.

kupovina nekretnina 3
Kuća s dvorištem nudi ogroman prostor

S druge strane, prostora u kući nekako uvek ima, pogotovo ako imate i podrum i tavan. Potrebne su vam dve dečije sobe, soba za goste i dva kupatila, uz dosta prostora za skladištenje sportske opreme i gabaritnijih stvari koje se koriste samo sezonski, a niste platežno sposobni da priuštite stan od 100 kvadrata u Novom Sadu? Možda je kuća na obodu grada pravi izbor za vas i vaše potrebe.


#2: Trava

Ako pogledamo opštu situaciju u gradovima, najviše zelenila ima u parkovima, a njih nema čak ni u svakom kvartu. Betona je sve više, te kad tokom leta upeče zvezda grad je znatno topliji od temperatura koje vidimo u vremenskoj prognozi.

kupovina nekretnina 8
Zelenilo u dvorištu znatno snižava temperaturu vazduha.

Ukoliko imate kuću, dvorište kojim je okružena, pokriveno travom, učiniće vam leta znatno prijatnijim, jer zelenilo snižava temperaturu vazduha i do 10 stepeni (naravno, to važi za šume, ne za obično dvorište). Ipak, nije da u tome nema nedostataka – trava mora redovno da se kosi! To znači da se najmanje pola godine skoro svake nedelje morate družiti s kosačicom, što je vremenski zahtevno i iscrpljujuće. Ali, svakako se isplati!


#3: Kućni red i komšije

Jedna od odlika života u stanu jeste kućni red, koji podrazumeva zabranu buke tokom vremena za odmor. Preglasna muzika, žurke, lupanje, renoviranje stana – sve se mora unapred najaviti ostalim stanarima kako ne biste doveli sebe i komšije u neprijatne situacije. Čak i curenje klime, lavež i dečji plač umeju da budu izvor čestih sukoba s komšijama.

kupovina nekretnina 11
Svakodnevica u gradskoj sredini.

Život u kući podrazumeva da nema ovakvih problema. Jednostavno, ne kaže se bez razloga „svoja kućica, svoja slobodica”. Možete raditi šta želite i kad želite a da niko zbog toga ne snosi posledice. Sluša vam se omiljena pesma na maksimumu? Samo napred. Razbili ste teglu i morate da usisavate u 1 izjutra? Nikakav problem!


#4: Kućni ljubimci

I o kućnim ljubimcima treba voditi računa kada razmišljamo kakve ćemo im životne uslove obezbediti.

kupovina nekretnina 5
Čak i kad počnu radovi oko kuće a građevinski materijal se raširi na sve strane, u dvorištu uvek ima mesta.

Mada ima vrsta kojima prostor nije bitan, poput akvarijumskih ribica, ježeva, kornjača, hrčaka i slično, većim ljubimcima poput pasa i mačaka život u stanu može biti donekle ograničavajući. Ne samo da pse morate izvoditi u šetnju više puta dnevno, nego ih i kupati; a trebalo bi da ispoštujete gradski bonton da za njima počistite kako bi i vašim sugrađanima život u gradu bio prijatan.

kupovina nekretnina 6
Kad počnu radovi oko kuće…

Baš zato je život u kući s dvorištem mnogo prirodnije okruženje za kućne ljubimce. Životinjama je potrebno da se kreću, da istražuju okruženje, da budu pušteni s povoca, da imaju svoju teritoriju, i da vam ne budu pred očima sve vreme. To im omogućava samo život u dvorištu.


#5: Parking

Noviji delovi Novog Sada sve veću muku muče s parkingom. Zgrada je sve više, a prostor za parking sve češće se dobija na uštrb zelenih površina.

kupovina nekretnina 12
Iako neke starije zgrade možda više nisu lepe na oko, stanovi u njima mnogo efikasnije koriste prostor nego što je slučaj u mnogim modernijim zgradama.

Baš zato je život u kući sve bolje rešenje, naročito za višečlane porodice s više automobila. Ne samo da ćete prestati da razmišljate o tome gde ćete se parkirati kad umorni po vrućini dođete s posla, nego nećete imati problema ni kada vam dođu gosti.

kupovina nekretnina 13
U svakom gradu postoje i ovakve zgrade.

Naravno, problem parkiranja u gradu i ponovni odlazak na posao kuća ne može da reši, ali to je već druga priča.


Čini se kao da je kupovina kuće bolje rešenje na duge staze. Naravno, vaše životne navike i potrebe možda su drugačije: možda vam je bitnije da vam sve bude na duhvat ruke; možda nemate automobil; možda ste tiha i povučena osoba; možda ste minimalista – u svim ovim slučajevima kupovina stana sigurno jeste najbolji izbor. Ali, s druge strane, slobodnijim ljudima koji se dosta kreću i porodicama kuća možda ipak može pružiti više.

kupovina nekretnina 9
Dvorište zahteva stalno održavanje, nedeljno košenje trave, redovno branje voća, a to zahteva vreme i energiju.

Koji god izbor da napravite, najvažnije je da odluku donesete uzevši u obzir što više faktora, kao i da bude što više pozitivnih stavki na spisku.

Post your comments here

Your email address will not be published. Required fields are marked *