Vi zamišljate, mi sprovodimo u delo. Majstor Zoltan unosi boje u vaš život.

  • 062/9710824

    majstorzoltan@gmail.com

  • Stevana Mokranjca 14

    Novi Sad, Srbija

  • Pon - Pet 8:00 - 20:00

    Subota - 08:00 - 16:00

Kako urediti dečiju sobu

Kako urediti dečiju sobu

Školska godina već je u punom zamahu, ali da li je soba vašeg mališana uređena tako da mu učenje učini prijatnim? Da li ima dovoljno prostora za neometanu igru i kvalitetno učenje?

Saznajte na koje detalje treba obratiti posebnu pažnju prilikom uređenja sobe školaraca.


Saveti za uređenje sobe za školarce

#1: Jednostavnost

Školarci imaju naviku da svoje stvari ostavljaju na sve strane, i da im sve bude na dohvat ruke. Zato se prilikom opremanja njihovog prostora potrudite da prostor bude jednostavno opremljen ali funkcionalan – kako bi ga oni sami mogli dopuniti svime što im je potrebno i što svakodnevno koriste.

kako-urediti-deciju-sobu-3
Prostor koji je slobodan i neopterećen suvišnim nameštajem lako se transformiše i prilagođava potrebama vašeg deteta

Previše detalja će zagušiti prostor i učiniti da soba izgleda neuredno i pretrpano, pa su vam najbolji saveznici za organizaciju – komode, fiokari, police i kutije. Osim što skrivaju kreativni haos vaših mališana, istovremeno će im omogućiti da prostor jednostavno pospreme.


#2: Boja zidova

U poslednjih nekoliko godina trendovi u uređenju zidova polako se okreću ka mat i zagasitim, prirodnim nijansama, ali ovo definitivno ne važi kada su deca u pitanju.

Mat nijanse prostoru daju notu elegancije i poslovnosti, što nije uobičajeno za dečju sobu. Deca su vesela, živahna, uvek u pokretu. Naslanjaju se na zidove, bacaju odeću, lopte i igračke po zidu, pa se zidovi prljaju lakše i brže nego u ostalim prostorijama.

kako-urediti-deciju-sobu-4
Kako vaš školarac bude odrastao, šarena dečja soba može se lako prilagođavati njegovim (ili njenim) novim željama i ukusu

Zato su sjajne boje bolji izbor za zidove dečije sobe. Čak i ako dete išara zid nekom pisaljkom, štetu je lakše ukloniti sa boje koja je sjajna nego s mat površine.


#3: Boja nameštaja

Dečji nameštaj sve češće viđamo u varijantama za dečake i devojčice, te su dečacima namenjene plave i zelene nijanse, a devojčicama roze i lila.

kako-urediti-deciju-sobu-6
Detalji u jarkim ili kontrastnim bojama mogu uneti pravu dozu osveženja i dečije blaženosti u njihov životni prostor

Ukoliko možete da birate, odlučite se za kombinaciju neutralnih i tamnijih boja, jer ćete na taj način omogućiti duži životni vek nameštaju. Neutralne boje nude bolje mogućnosti kombinovanja s detaljima u boji, dok tamnije boje ne zahtevaju često pranje.

Takođe, kako dete bude raslo a ukus mu se bude menjao, zadržaće nameštaj koji nije strogo dečji a polako izbacivati sve što preraste.


#4: Prostor za igru

Glavna odlika dečje sobe jeste prostor za igru. On daje lični pečat i dopušta razvoj mašte i kreativnosti.

Ukoliko imate mogućnosti, centralni deo prostorije ostavite prazan, kako bi dete u njemu imalo dovoljno prostora za igru s drugarima ili braćom i sestrama. Upotpunite ga kutijama ili fiokama za igračke, kako bi dete uvek moglo lako da dođe do njih i da ih brzo vrati na mesto.

kako-urediti-deciju-sobu-1
Važno je da u dečijoj sobi postoji prazan prostor

Ukoliko se radi o stolu za kreativne radove, neka bude dovoljno velik da dete na njemu ima prostora za rad, ali ne previše da ne bi nastao haos od olovaka, flomastera, bojica i četkica. Sto možete dopuniti policama ili magnetnom ili plutanom tablom, i na stolu treba da postoji dovoljno posuda za pisaljke i organizatora za školski pribor. Kada ima sve to na raspolaganju, dete će se samo postarati da posude i police popuni odgovarajućim priborom.


#3: Prirodna svetlost

Izuzetno je važno da dečja soba bude svetla, i da dobija što više prirodne svetlosti.

Kada postavljate radni sto za svog školarca, potrudite se da ga postavite tako da do njega dopire prirodna svetlost, i da, kada dete sedi i piše, ne pravi senku glavom ili telom. Idealno bi bilo da svetlost dopire suprotno od ruke kojom se piše, ali to nije uvek jednostavno – naročito kada kupujete namenski nameštaj za dečiju sobu po kojem je radni sto često integrisan uz garderober i naslanja se na zid. U takvim slučajevima, dobra stona lampa mora biti dovoljno visoka da svetlost ne bije detetu direktno u lice.

kako-urediti-deciju-sobu-2
Dečija soba treba da ima što više prirodne svetlosti

Ne treba zaboraviti i stolicu uz radni sto. S obzirom na položaj tela prilikom dugotrajnog učenja, a naročito ako dete ima lični računar ili laptop (na kojima će češće satima igrati igrice ili surfovati internetom), neophodna mu je i dobra stolica koja će kičmi pružiti odgovarajuću potporu.

kako-urediti-deciju-sobu-5
Uz radni sto obavezna je i kvalitetna stolica koja će vašem školarcu obezbediti udobno dugotrajno učenje i istovremeno pružati odgovarajuću podršku kičmi

Iako trendovi i pravila uređenja prostora nalažu jedno, uređenje dečje sobe zahteva nešto drugo. Školarci tek otkrivaju svet oko sebe, uče da se snalaze u njemu, istražuju ga i maštaju, te njihov životni i radni prostor treba u tome da im pomogne. Ostavite im dovoljno prostora za igru, i omogućite da, uz vaš nadzor i smernice, sami uređuju svoj prostor. Tako će naučiti mnogo i biti vam zahvalni kada odrastu.

Post your comments here

Your email address will not be published. Required fields are marked *